Friss levegő szellőztető berendezés

Friss levegő szellőztető berendezés

Beköltözés után lesz fontos, és nagyon örülni fog neki

Az Új Bodóterasz Társasház tervezése során a leghatékonyabb fűtés-hűtés mellett még egy teljesen új, életminőséget javító szempont is felmerült.

Olyan, melynek figyelembevételét, lakóépületeknél, ma még Magyarországon ritkán tapasztaljuk. Itt az energiatudatosan, szabvány szerint szigetelt épületek élettani kihatásaira gondolunk. A mai épületek kiváló hő-és levegő csapdák. Ennek a „hermetikus” védelemnek levegőminőséget befolyásoló hatásai vannak.  A régebbi épületekkel ellentétben nincs szellőzés, mert olyan pontosan zárnak a nyílászárók. Így se télen, se nyáron nem jut be a házba „automatikusan” és folyamatosan elegendő friss levegő.

Egy nyugalomban lévő egyén, óránként 25 m3 levegőt használ el. Kettő már 50 m3 –t, stb... Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 12nm-es hálószobát 2 ember kb. fél óra „tesz” oxigénhiányossá. A levegő minősége nagyjából 2-2,5 óra múlva már az egészségügyi határértéket is átlépi. Ha ez tartósan fennáll nem tudunk regenerálódni, megfájdulhat a fejünk, romlik a közérzetünk, nem tudjuk jól kipihenni magunkat, hamar elfáradunk, ingerlékenyek, dekoncentráltakká válunk.  

Érdemes tudni, hogy a mai házakban csak a nyílászárókon való szellőztetés nem elégséges megoldás.

Ez több okból is igaz. Először is ki az aki éjszaka felkel azért, hogy óránként friss levegőt engedjen be. Másodszor azért mert a hatékony légcseréhez nyomáskülönbségre (hőmérséklet különbségre) van szükség. Amikor kinn nagyon hideg van, benn meleg, akkor van nyomáskülönbség, de ilyenkor ritkán szoktunk nyitott ablaknál aludni. Ugyanez a helyzet nyáron: ha kinn nagyon meleg van benn hűvösebb akkor intenzíven cserélődne a levegő, de az nagyon felmelegítené a lakást. Többnyire csak akkor vannak folyamatosan nyitva ablakaink, amikor a külső és a belső hőmérséklet közel azonos. Ekkor viszont nem lévén nyomáskülönbség, nem gyors a csere. Ilyenkor úgy érezzük, hogy “áll a levegő”. Összességében elmondható, hogy egy modern jól szigetelt házban csak gépi szellőztetéssel tartható fenn az egészséges levegőminőség.

Egy kiváló lehetőség az Ön számára

Budatech mérnök iroda betervezett egy kimagasló minőségű Mitsubishi hővisszanyerős szellőzőt, mely opcióként megrendelhető. Ez a piacon beszerezhetők közül az egyik, ha nem a legjobb.  Nem csak megbízhatóan működik, automatikusan pótolja a család számára fontos tiszta és friss levegőt, de ezt kimagasló, 80%-nál magasabb hatékonyságú hő-visszanyerés mellett teszi. 

A működés alapja az, hogy a készülék folyamatosan kidobja a használt levegőt, és azt friss levegővel pótolja. Ettől hihetetlenül kellemes az adott helységekben tartózkodni.

A hővisszanyerés lényege

Az elhasznált levegő hőjét a berendezés visszanyeri, majd ezzel felmelegíti a beszívott friss levegőt. Teszi ezt 80% feletti hatásfokkal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 20 °C fok van a lakásban, kinn pedig pl. 0 °C, akkor nem 0 °C fokos friss levegőt juttat be a készülék hanem 16 °C fokosat. 

Ez persze nyáron is működik, mert hasonló belső hőmérsékletnél, ha kinn 40 °C fok van akkor 24 °C fokos friss levegő kerül be. Mindeközben “kezeli" a levegő páratartalmát: télen benntartja a nedvességet, nyáron kidobja. 

A technológia további előnye, hogy látványos fűtés-hűtés költség csökkenést eredményez. Légyegében feleslegessé teszi a nyílászárókon keresztüli, jelentős energiaveszteséget okozó, rendszeres „hagyományos” szellőztetést.

Hő-visszanyerős szellőztető előnyei: 

  • speciális szűrők révén mindig friss, tiszta a szoba levegője (optimális oxigén mennyiség)
  • készülékenként 65-105 m3 friss levegő óránként  ( minimális energiafogyasztás mellet)
  • jelentős,  fűtési hűtési költség csökkenés
  • alacsony zajkibocsátás (25dBa)